ARTISTAR 2018

Alexey Stadler

Cello

Alexey Stadler er fødd i Russland i 1991 og er ein av dei beste cellistane i sin generasjon; mellom anna vann han TONALi Grand Prix i Hamburg i 2012. Han opna 2017–2018-sesongen med ei mengd engasjement på høgt nivå i heile Europa. Blant anna har han spela med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Haydn Orchestra Bolzano and Trento, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, St. Petersburg Philharmonic Orchestra og Slovak Radio Symphony Orchestra.

Stadler skapte sensasjon då han debuterte i BBC Proms med Sjostakovitsjs cellokonsert nr. 1 med Vasily Petrenko i august 2016. Andre suksessfulle debutar hadde han med Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, San Francisco Symphony og Orchestra della Svizzera italiana, begge med Vladimir Ashkenazy, med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra og med Young Philharmonic Orchestra Jerusalem Weimar, begge under leiing av Michael Sanderling. Festivalar han har delteke på, er International Chamber Music Festival Stavanger, St. Petersburg’s White Nights Festival, Menuhin Festival Gstaad og Schleswig-Holstein Musik Festival. 

Stadler er ein ivrig kammermusikar og har vore med som solist og i kammermusikkprogram ved Den Norske Opera i Oslo, Heidelberger Frühling og Festspiele Mecklenburg-Vorpommern og har opptredd med partnarar som Janine Jansen, Akiko Suwanai, Vadim Repin, Igor Levit, Lukáš Vondráček, Itamar Golan og the Ebène Quartet. I 2012 deltok han i Kronberg Academy’s «Chamber Music Connects the World» festival, der han spela saman med Gidon Kremer, Yuri Bashmet og Christian Tetzlaff.

Alexey Stadler er fødd inn i ein musikarfamilie og begynte å spele cello då han var fire. Han begynte å studere med Alexey Lazko og heldt fram med studia ved Rimsky-Korsakov College of Music i St. Petersburg. Han har tatt masterklasser med David Geringas, Frans Helmerson, Michael Sanderling, Lynn Harrell, Steven Isserlis og Sir András Schiff.

Alexey Stadler studerte med Wolfgang Emanuel Schmidt ved Hochschule für Musik Franz Liszt i Weimar og har eit stipend frå Oscar und Vera Ritter-Stiftung og Alfred Töpfer Stiftung i Hamburg.

Stadler spelar på ein cello av David Tecchler, datert 1715.

Andris Hemsing

Hardingfele

Andris Hemsing (f. 1995) har gått i lære på hardingfele heime i Valdres. Han har også vore elev ved Talentskolen ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og vore med i eit talentprogram for jazz og improvisasjon ved Norges Musikkhøgskole. Andris har fleire topplasseringar som hardingfelespelemann på Landskappleiken og andre kappleikar, og han har vore invitert til Festspillene i Bergen, Hilmarfestivalen, Nordlysfestivalen, Fjelljazzen på Beitostølen og Dølajazz på Lillehammer. Han har også vore gjest i NRK Folkemusikktimen, og han fekk tildelt Eckboes stipend for unge folkemusikkutøvarar på Telemarkfestivalen 2011.

Andris var invitert til Førde International Festival i prosjektet «Talent 2014», og i 2015 var Andris musikar for FRIKAR dansekompani på deira kritikarroste oppsetjing, Gotoguta. Han har nyleg vore på turnè som musikar for FRIKAR X i danseprosjektet «Slepp». Det er musikalsk allsidigheit som kjenneteiknar Andris.

Adrian Angelico

Mezzosopran

Mezzosopranen Adrian Angelico tilhøyrer den nye generasjonen med norske operasongarar som arbeider både nasjonalt og internasjonalt og har stor framgang. Han debuterte ved Royal Opera House Covent Garden i juni 2014 i den utfordrande rolla som Marquise de Merteuil i Luca Francesconis moderne opera Quartett, ei rolle som han gjentok i 2017 både i Frankrike, Italia og USA.

Andre viktige debutar inkluderer Bregenz Festival i 2010 i Mieczysław Weinbergs operaer Die Passagierin og Das Portrait, rolla som Gudrun i Gisle Kverndokks opera Den 4. nattevakt ved Den Norske Opera & Ballett og på turné til Savonlinna Opera Festival, og rolledebuten som Carmen ved Musikkteateret i Trondheim i 2015. 

Adrian Angelico mottok to spesialprisar ved Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2009. Han har studert ved Royal College of Music og Benjamin Britten International Opera School i England og vore ein del av Operastudioen i Zürich.

I løpet av dei siste par åra har Angelico sunge Le Prince Charmant i Massenets Cendrillon (Lidal North Opera Workshop i Oslo), Maddalena i Rigoletto ved OscarsborgsOperaen, tittelrolla ved verdspremieren av NORA – too late i Tianjin, Kina og på noregsturné, Cherubino i Figaros bryllup ved Operaen i Kristiansund og ved Den Norske Opera & Ballett, og Flora i La Traviata på Royal Opera House Covent Garden. I 2017 debuterte han som «Der Komponist» i Richard Strauss’ opera Ariadne auf Naxos ved Arctic Opera i Bodø/ Tromsø. 

Våren 2018 ventar rolledebuten som Octavian i Richard Strauss opera Rosenkavaleren. Det er i tillegg hans debut ved Kungliga Operan i Stockholm.

Bente Hemsing

Bente Hemsing er utdanna fiolinist og pedagog frå Østlandets Musikkonservatorium i Oslo. I tillegg har ho mellomfag i Folkeminnevitenskap og hovudfag i Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Ho var i fleire år distriktsmusikar i Valdres folkemusikkgruppe og arkivar i Valdres folkemusikkarkiv, og ho har hatt free-lanceoppdrag for NRK, vore orkestermusikar og reist på turnear for Rikskonsertane. Av pedagogisk verksemd kan nemnast undervisning i kommunale kulturskular, i vidaregåande skule, ved ulike orkester- og folkemusikkseminar, og som foredragshaldar om tradisjonsmusikk på høgskulenivå. Bente er nytta som dommar på kappleikar, og ho har vunne fleire prisar, td ”Andris Dahles Minnepris” for lydarlåttspel på hardingfele i 1998 og Eckboes Kulturpris 2014. Bente har hatt ansvar for konsertquizen frå festivalens start.

Dana Zemtsov

Bratsj

Dana Zemtsov bur i Nederland og er ein av dei mest lovande internasjonale fiolinsolistane i sin generasjon. Ho har vunne ei rekke konkurransar og er i ferd med å gjere ein framifrå karriere. Blant høgdepunkt dei siste sesongane var Zemtsovs framføring av Bartoks fiolinkonsert i Concertgebouw Amsterdam, kammermusikk-konsertar med Janine Jansen og Martin Frost under Utrecht Chamber Music Festival og ein solokonsert i Carnegie Hall, New York.

I 2012 signerte ho ein eksklusiv platekontrakt med Channel Classics Records om tre innspelingar. To av dei, «Enigma»  og «Romantic Metamorphoses», har fått svært god omtale.

Zemtsov har vunne førstepremie i fleire konkurransar i Luxembourg, Italia, Austerrike, Tyskland, Portugal og Nederland. I 2010 vann ho den nederlandske konkurransen «Evening of the Young Musician», blei «Young Musician of the Year» og representerte Nederland i «Eurovision Young Musicians Competition» i Wien.

Zemtsov opptrer jamleg på dei viktigaste internasjonale scenene, mellom andre Royal Concertgebouw (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), St. Petersburg Philharmonic Hall, The Opera Hall i Tel Aviv og Carnegie Hall (New York). Ho har spela kammermusikk med Janine Jansen, Giovanni Sollima, Martin Frost, Ilya Gringolts og pianisten Boris Berezovsky. Som solist har Dana spela med Ukrainian National Philharmonic Orchestra (Ukraina), Holland Symfonia, Sweelink Symphony Orchestra, Sinfonia Rotterdam (Nederland) og F. Busoni Chamber Orchestra (Italia).

Internasjonale oppdrag har ført henne til Danmark, Peru og USA. Ho deltok i turneen «Stars of Tomorrow» i Tyskland saman med dei mest lovande unge talenta i Europa. Vidare har ho deltatt i dei største festivalane i Nederland, som Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival, Grachten Festival, International Chamber Music Festival Utrecht og Three Day Music Festival The Hague. Ho har òg spela på festivalar i Tyskland, Italia og Storbritannia.

Dana Zemtsov blei fødd i Mexico City i 1992. Då ho var fem år, fekk ho den første musikkundervisninga av bestemora og foreldra, som begge er fiolinistar (Mikhail Zemtsov og Julia Dinerstein). Ho har følgt masterklassar hos kjende lærarar som Bruno Giuranna, Atar Arad og Sven Arne Tepl, og for tida er ho elev hos den kjende fiolinvirtuosen Michael Kugel.

Zemtsov spelar med ein vakker Sartory-boge som ho har fått av det nederlandske musikkinstrumentfondet.

Eivind Holtsmark Ringstad

Bratsj

Eivind Holtsmark Ringstad spelar bratsj og er eit av dei nyaste talenta som har vakse fram i ein ny, gyllen generasjon av skandinaviske musikarar. I 2016 vart han vald ut til å delta i det mest prestisjefylte opplæringsprogrammet i verda for erfarne klassiske musikarar: BBCs New Generation Artists Scheme.

Tidlegare har Ringstad fått Borletti-Buitoni-stipend og deltatt i mentorprogrammet Crescendo, som er starta av Bergen Filharmoniske Orkester og Barratt Due musikkinstitutt, under leiing av Leif Ove Andsnes. Han har også fått Arve Tellefsens Musikerpris, Øivind Berghs minnepris, Karolineprisen og Statoil-prisen. I mars 2012 gjekk Ringstad til topps i musikkonkurransen «Eurovision Young Musician».

I Norden er Ringstad i ferd med å gjere ein stor karriere. I sesongen 2015–2016 debuterte han med Copenhagen Phil og med Bergen Filharmoniske Orkester, der han saman med Guro Kleven Hagen framførte Mozart’s Sinfonia Concertante for fiolin og bratsj. Seinare same sesong opptredde han som solist med Trondheim Symfoniorkester og Oslo-Filharmonien. Med Oslo-Filharmonien framførte han William Waltons krevjande Viola Concerta i Oslo Konserthus. Denne sesongen debuterer han i Wigmore Hall, og dessutan spelar han med  BBC Symphony Orchestra og BBC Wales.

Ringstad er ein profilert kammermusikar og har stadig vore å sjå på den blomstrande norske kammermusikkscena dei siste åra. På Festspillene i Bergen og på kammermusikkfestivalane i Elverum, Oslo, Stavanger og Risør er han ofte å sjå. Han har spela saman med nokre av dei mest framståande kammermusikarane i samtida – for eksempel Leif Ove Andsnes, Tanja Tetzlaff, Akiko Suwanai, Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland, Lars Anders Tomter, Itamar Golan og Håvard Gimse.

Eivind Holtsmark Ringstad er fødd i 1994 og begynte å spele fiolin i femårsalderen. Ni år seinare gjekk han over til bratsj. Han spelar på ein Guadagnini-bratsj frå 1768, utlånt av Dextra Musica.

Eldbjørg Hemsing

Fiolin

I Noregs rike musikktradisjon er Eldbjørg Hemsing ein av dei fremste utøvarane, og namnet hennar har vore kjent i heimlandet frå ho som 11-åring hadde sin solodebut med Bergen Filharmoniske Orkester. Ho studerte med Boris Kuschnir i Wien, og etter den tid har ho gjort seg gradvis sterkare bemerka både på den nasjonale og den internasjonale scena, mens ho har perfeksjonert framføringsstilen og skapt seg eit repertoar som spenner frå Beethoven til Dvořák, frå Grieg til Tan Dun. Ho har samarbeidd med Tan Dun om ei mengd prosjekt både i Europa og i Asia, og for tida arbeider ho saman med komponisten med eit nytt verk som skal ha premiere i 2018. I mars 2018 gir Eldbjørg Hemsing ut debut-cd-en sin på det svenske plateselskapet BIS, med fiolinkonsertar av Hjalmar Borgström og Dmitrij Sjostakovitsj, innspela med Wiener Symphoniker og Olari Elts. Hausten 2018 kjem Hemsing med ein oppfølgjar til debutalbumet. Det er ei innspeling av Dvořáks fiolinkonsert og Suks «Fantasy» og «Love Song», innspela med Antwerp Symphony Orchestra og Alan Buribayev. Ho er òg hovudperson i ein komande dokumentar laga av David Donnelly, der han set søkjelys på kvinnelege kunstnarar. Dette programmet følgjer opp den prisvinnande suksessen som NRK laga i 2010, der Eldbjørg og systera Ragnhild utforska livet til den legendariske norske fiolinisten Ole Bull.

Erling Dahl jr.

Foredragshalder og programleiar

Erling Dahl jr. (f. 1946) er frå Malm i Nord-Trøndelag og bur i Bergen. Han er tidlegare direktør for Edvard Grieg Museum, Troldhaugen og Festspillene i Bergen. Vidare er han kjend som konsertformidlar på Troldhaugen og i Festspillene og frå mange verv innanfor norsk musikkliv. Han har skrive bøker  og artiklar om Edvard Grieg og har halde foredrag og forelesingar i mange land. Bøkene hans er omsette til både japansk, kinesisk og engelsk.

No sit Dahl i styret for Vinterfestspill i Bergstaden. Han var sterkt involvert i Berliner Philharmonikers besøk 1. mai 2016 og er i leiinga for samarbeidsprosjektet mellom Berlinfilharmonien og Vinterfestspill i Bergstaden – «KonstKnekt». Han er sjølv kammermusikkentusiast, spelar cello og har deltatt på kammermusikkurs på Sund folkehøgskole/Nansenskolen i meir enn femti år.

Frode Fjellheim

Vokal og synth

Frode Fjellheim er musikar, komponist, arrangør, produsent og pedagog. Han er utdanna ved Trøndelag Musikkonservatorium i Trondheim.

Fjellheim har medverka i ei rekkje produksjonar ved Trøndelag Teater og Rikskonsertane. Han har skrive bestillingsverk til mellom anna Festspillene i Nord-Norge, Telemarkfestivalen, Vinterfestuka i Narvik og Osafestivalen. Han har komponert musikk for dokumentarar og seriar på NRK og ei rekkje kortfilmar.

På 1990-talet starta han Jazz Joik Ensemble – som seinare skifta namn til Transjoik. Bandet har gitt ut fem album, i tillegg til at Fjellheim sjølv har gitt ut tre soloalbum. Fjellheim driv eit eige plateselskap kalla Vuelie.no. Frå hausten 2010 er han tilsett som professor i musikk ved HiNT på Nord Universitet. Han har komponert opningslåten til Disney-filmen Frost (Frozen), 2013.

Under Hemsingfestivalen får du høyre Frode i verket FUNN på konserten «I kveldsetun» i Aurdal kirke fredag 23. februar kl 20.30.

Goldmund Quartet

Goldmund Quartet, som består av fiolinistane Florian Schötz og Pinchas Adt, bratsjisten Christoph Vandory og cellisten Raphael Paratore, er no rekna som ein av dei mest spennande unge strengekvartettane i Europa. Kvartetten er utdanna av Gerhard Schulz i Stuttgart og Günter Pichler ved Instituto Internacional de Musica de Camera de Madrid, og har fått viktige kunstnarlege impulsar i masterklasser med kvartettane Vogler, Ysaye og Cherubini, André J. Roy, Eberhard Feltz og Alfred Brendel.

Etter at Goldmund Quartet debuterte på Münchens Prinzregententheater, har kvartetten vore med på internasjonale festivalar som Festival Aix-en-Provence, Festival de Música y Danza Granada og Ludwigsburger Schlossfestspiele. Solokonsertar har dei hatt på prestisjefylte kammermusikksamlingar og turnear i Danmark, Frankrike, Noreg, Spania, Canada, Kina og USA. Ofte har dei spela saman med artistar som Peter Buck (Melos Quartet), Christopher Park, Christoph Poppen og Arabella Steinbacher.

I 2016 gav NAXOS ut kvartettens debut-cd-en med arbeid av Joseph Haydn. Cd-en fekk svært rosande omtalar.

I sesongen 2016–2017 debuterte Goldmund Quartet med Wiener Musikverein, Konzerthaus Dortmund, Schleswig-Holstein Musikfestival og Kissinger Sommer. Høgdepunkt året før var mellom anna debuten på Heidelberg Spring International Music Festival og Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

Mange av konsertane til kvartetten er overførte på leiande kringkastingsselskap i Tyskland, som Bayerischer Rundfunk, ARD, Deutschlandradio og Einsfestival.

Goldmund Quartet har fått fleire prisar og stipend, mellom anna stipendet Yehudi Menuhin Live Music Now. I 2015 fekk kvartetten eit stipend frå Deutscher Musikwettbewerb og den bayerske prisen til unge artistar, og i 2016 fekk dei Karl-Klinger-Prize under ARD International Music Competition Munich.

Henning Kraggerud

Fiolin

Henning Kraggerud er både fiolinist og komponist. Den ekstraordinære posisjonen han har som kunstnar, er eit resultat av at han er så allsidig og har stor lidenskap for musikk. Han opptrer jamleg med mange av dei mest framståande orkestera i verda og på store internasjonale festivalar og arenaer, som BBC Proms. Alt no har han ein omfattande diskografi med innspelingar for mellom andre Naxos, Simax og ACT. Han er også ein produktiv komponist med meir enn 200 verk på opuslista. 

Kraggerud har fått Noregs prestisjetunge Grieg-pris, og i 2007 blei han tildelt både Ole Bull- prisen og Sibelius-prisen.

Henning Kraggerud er professor ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, der han også leiar Oslo Camerata. Han er kunstnarisk leiar for Nordnorsk Kammerorkester, eit engasjement som nyleg er forlengt til 2020. Frå september 2015 er han International Chair i fiolin ved Royal Northern College of Music i Manchester.

Henning Kraggerud spelar på ein 1744 Guarneri del Gesù, utlånt av Dextra Musica AS. Dette selskapet er grunnlagt av Sparebankstiftelsen DNB.

Hallgrim Hansegård

Dans og koreografi

Hallgrim Hansegård har markert si særeigne, norske stemme på den internasjonale dansescenen ved å kombinere innovative koreografiske grep med moderne og tradisjonell dans. Hansegård krysser grenser mellom kunstgreiner som dans, videokunst, musikk og bildekunst og mellom sjangrar som folkedans, samtidsdans, capoeira, break dance, kungfu, yoga, parkour og nysirkus. Han har opptredd på renommerte dansescener som Mercat de les Flors i Barcelona og vunne internasjonale prisar for koreografiane sine. Koreografien til Fairytale har over 100 millionar visningar på YouTube. Forestillingane til Hansegård er skreddersydd innanfor det breie spekteret av uttrykka hans.

Hildegunn Øiseth

Bukkehorn og trompet

Hildegunn Øiseth spelar horn på ein måte som aldri blir keisam. Ho spelar med eit distinkt og personleg velbehag som får både uprøvde og klassiske melodiar til å bivre som nye kreasjonar. Etter mange års reising i Afrika, Asia og Midtausten med hornet som reisefølgje vender ho no heim og lèt trompeten klinge på leikande og frigjort vis. Ho er verkeleg ei ny oppkome i det kosmopolitiske musikklandskapet.

Då ho var ferdig på Musikhögskolan i Ingesund i 1990, vart Øiseth engasjert av Bohuslän Big Band. Etter nesten ti år der flytte ho til det sørlege Afrika, der ho utforska afrikansk musikk og starta gruppa Uhambo. Denne kvartetten gav ut to cd-ar, og ho utvikla sitt eige musikalske uttrykk ved hjelp av elektroniske effektar.

Hildegunn Øiseth har framleis ei rekkje musikalske prosjekt i Midtausten og i Asia. Ho har reist og hatt innspelingar med Trondheim Jazzorkester, og ho spelar på rundt 100 skulekonsertar kvart år.

Øiseth er sentral i Nordic Beat, eit skandinavisk band som legg vekt på det nordiske lydlandskapet. Bandet gav ut albumet Notice i 2008. Hildegunn Øiseth reiser også med verdsmusikk-ensemblet sitt Rabalder, som har musikarar frå ulike delar av verda. Ei av interessene hennar i seinare år er samarbeidet med samiske artistar som Ulla Pirttijärvi, Inga Juuso and Frode Fjellheim.

Hildegunn Øiseth er fødd i Kongsvinger i 1966 og spelar både trompet, flygelhorn og bukkehorn.

Under Hemsingfestivalen får du høyre Hildegunn i verket FUNN på konserten «I kveldsetun» i Aurdal kirke fredag 23. februar kl 20.30.

Ingrid Andsnes

Klaver

Ingrid Andsnes har etablert seg som ein av Noregs mest ettertrakta pianistar. Med det energiske spelet og formidlingsevna si er ho ein musikar som skaper nær kontakt med publikum. I 2015 gav ho ut den første solo-CD-en sin, med Beethovens monumentale “Diabellivariasjonar” for plateselskapet Simax, saman med ein nyskriven Diabellicadenza av Lars Petter Hagen. Utgivinga hausta strålande kritikkar i norsk og utanlandsk presse, blant anna i New York Times.

Same haust debuterte ho i Carnegie Hall med det same programmet, og fekk ståande ovasjonar.

Ingrid Andsnes har samarbeidd med mange av dei fremste musikarane i Noreg, som Solveig Kringlebotn, Håvard Gimse, Arve Tellefsen og Det Norske Solistkor. Ho har deltatt som solist og kammermusikar på dei største festivalane i Noreg, blant anna Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Ultimafestivalen, Nordland musikkfestuke, Hardanger musikkfest og Olavsfestdagene i Trondheim. 

Andsnes har vore solist med fleire norske orkester, blant anna Kringkastingsorkesteret og Bergen Filharmoniske Orkester, og i 2010 spela ho inn Mozarts klaverkonsert nr. 12 i A-dur med Telemark Kammerorkester. Ho har også medverka på fleire plateinnspelingar, blant anna med Det Norske Solistkor.

Ingrid Andsnes er ein musikar som formidlar musikken med insisterande ærlegdom og kjærleik til alle epokar av den klassiske musikken. Samtidig er ho ei som gjerne utforskar nye uttrykksformer. Blant anna bestilte og framførte ho eit verk av komponist Ørjan Matre, “Duett for solo piano” – eit verk for solo piano og samtidsdansar. Vidare gjer ho djupdykk i samtidsmusikken og har samarbeidd med fleire komponistar, som Lars Petter Hagen, Marcus Paus, Julian Skar og tidlegare nemnde Ørjan Matre.

Hausten 2012 spela ho Beethovens “Diabellivariasjonar” på Det Norske Teatret i teaterstykket 33 variasjonar.

Ingrid Andsnes kjem frå Karmøy i Rogaland. Som bror sin, Leif Ove Andsnes, har ho studert hos professor Jiri Hlinka ved Barratt Due Musikkinstitutt, og har tatt sin master i utøvande kunst hos professor Joan Havill ved Guildhall School of Music and Drama i London.

Ho har vunne både nasjonale og internasjonale prisar for spelet sitt, blant anna Janácekprisen i Firkusny-konkurransen i Tsjekkia. For tida har ho eit treårig arbeidsstipend frå Statens kunstnarstipend.

Mattis Kleppen

Bass

Mattis Kleppen er bassisten som spelar tradisjonell slåttemusikk frå Telemark, M´balax musikk frå Senegal og bluesmusikk solo på bassgitaren sin. Dette læt både vart og utagerande, heftig og inkluderande. Kleppen set ulike musikksjangrar saman til ein spennende gumbo, noko som kjem til uttrykk på dei tre kritikarroste albuma hans, Mattis Kleppen & Resjemheia, El Bokko, og den rykande ferske Bassgitar.

Mattis Kleppen har utøvande doktorgrad frå jazzlinja på NTNU, og har spela og turnert i 25 land  i løpet av den 30 år lange karrieren sin. Han har spela med band og musikarar som Cucumber, Live Maria Roggen, African Pepperbirds, Bengalo, Solo Cissokho, Chick Corea, Transjoik, Sharaka Ensemble, og sitt eige soloprosjekt, Resjemheia. Musikksjangrane, som er knytte til veldig ulike stader i verda, går hand i hand, og nokre gonger er det nesten som om ein er alle stader på ein gong. Historier frå reisene, i tillegg til segner om låtar og slåttar, bind konserten saman og gjer verda litt mindre. I tillegg til dei tre platene han har gitt ut i eige namn, har han deltatt på eit trettitals utgivingar med andre.

Under Hemsingfestivalen får du høyre Mattis i verket FUNN på konserten «I kveldsetun» i Aurdal kirke fredag 23. februar kl 20.30.

NorthWestBrass

Messingkvintetten NordWestBlech oppstod frå Collegium Monasterium, som var ein messingkvintett i collegium musicum instrumentale ved Westfälischen Wilhelms-Universität Münster. NordWestBlech har eit svært breitt repertoar som spenner frå renessansemusikk, barokkmusikk, klassisk og romantisk musikk, blues, jazz, rock og pop til samtidsmusikk, og har posisjonert seg som ein av dei leiande messingkvintettane i den nordvestlege delen av Tyskland. Bandet har då òg hatt konsertar og framføringar på nasjonalt og internasjonalt nivå frå havnivå (øykonsertar) og opp til nesten 3000 moh. (f.eks. på Zugspitze i Alpane). NordWestBlech har dessutan ein særs allsidig, energisk, underhaldande og ofte humoristisk og uføreseieleg stil. Gruppa legg vekt på å ha ein del konsertar som er spesielt tilpassa for små barn.

Georg Potthoff, trompet
Georg Potthoff studerte trompetspel hos Alfred Bertram i Münster, Wilhelm Kammerer i Hannover og Hans-Joachim Knoke i Bielefeld, og fekk musikalske og tekniske impulsar frå Pierre Thibaud i Paris. Etter mange år som musikar er han veletablert på den musikalske scena og spelar jamleg med forskjellige profesjonelle symfoniorkester og kammerorkester i Nordvest-Tyskland. Konsertturnear har ført han til Italia, Frankrike, Jordan og Noreg. Frå 1988 har Potthoff vore trompetlærar på musikkskulen Beckum-Warendorf. Han har dessutan vore med i mange radioframføringar og på cd-utgivingar.

Nortbert Fabritius, trompet
Norbert Fabritius studerte trompetspel ved Musikhochschule Detmold, avdeling Münster, og ved Johannes Gutenberg-Universität i Mainz. Han er aktiv i fleire orkester og ensemble. Som solist spelar han mest barokkmusikk og samtidsmusikk. Som pedagog arbeider Fabritius som trompetlærar og som dirigent for ulike ungdomsorkester. Dessutan leiar han Dombläser Münster og, frå 2015, Mozart-Orchester Münster.

Roland Göhde, valthorn
Då han var 14, blei Roland Göhde elev hos Hans Mysliwiec, som spela horn ved Richard-Wagner-Festspiele og solohorn i Sinfonieorchester Münster. Som medlem i ein hornkvartett fekk Göhde prisen «Jugend musiziert» («Ungdom musiserer»). Han hadde framføringar med for eksempel Junge Kammerphilharmonie Baden-Württemberg og Neue Philharmonie Westfalen. Frå 1991 har han spela horn i collegium musicum instrumentale münster, og frå 2006 også i det unge orkesteret NRW (djoNRW). Göhde har vore på konsertturné i Noreg, Sverige, Polen, Litauen, Italia og Ungarn. Ved sida av å vere aktiv som æresmedlem i NRW djoNRW organiserer Göhde humanitære konsertar og konsertturnear og har vore med på å grunnleggje den humanitære Göhde Foundation, som arbeider med prosjekt i tilknyting til Afrika og klassisk musikk.

Thomas Brand, trombone
Thomas Brand studerte trombonespel med Georg Hollerbach i Sinfonieorchester Münster, var militærmusikar i Bundeswehr og studerte ved Musikhochschule Detmold, avdeling Münster. I dag er han aktiv som instrumentpedagog og frilansmusikar i Münster, der han likar å opptre i svært ulike grupperingar og ulike stilartar – frå klassisk musikk til storband, for eksempel i Kourionorchester, Salonorchester Rêverie musicale, Dombläser Münster, BigBand Dortsen og NordWestBlech.

Stephan Schulze, tuba
Stephan Schulze spelar alt som er laga av messing, frå flygelhorn til tuba. Han studerte trombone og tuba ved Musikhochschule Detmold, avdeling Münster, og med kjende lærarar som Eric van Lier, Jiggs Whigham og Bobby Burgess. Schulze har vore medlem av BundesJazzOrchester under Peter Herbolzheimer og har hatt oppdrag saman med WDR Big Band, NDR Big Band, Ensemble Modern Frankfurt, Münster Opera og Münster Symphony Orchestra, Götz Alsmann Band og mange fleire. Saman med storbandet sitt, Bi-Bop, fekk han den prestisjefylte WDR-jazzprisen. Schulze er dessutan medlem i Talking Horns og i Walking Blues Prophets. Saman med ulike grupper har han gitt ut mange cd-ar som har slått godt an.

Ole Aastad Bråten

Langeleik

Ole Aastad Bråten (1976–) har spelt langeleik sidan han var 16 år gamal og er knytt til fleire tradisjonsliner, frå det alderdommelege spelet i tradisjon etter Ola Brenno (1865–1957) til det virtuose og leikne i form etter Olav Snortheim (1911–1988). Dei viktigaste læremeistrane har vore Oddrun og Gunvor Hegge. Aastad Bråten har vunne Landskappleiken seks gonger og i 2014 vann han Kongepokalen. Ole  Aastad Bråten har bidrege på fleire plater, mellom anna den kritikarroste plata «Til Ragna», saman med broren Knut. Ole Aastad Bråten er til dagleg direktør ved Valdresmusea.

Under Hemsingfestivalen får du høyre Ole i verket FUNN på konserten «I kveldsetun» i Aurdal kirke fredag 23. februar kl 20.30.

Ragnhild Hemsing

Fiolin

Ragnhild Hemsing skil seg ut blant dei nye talenta i Noreg som ein uvanleg allsidig artist. Ho har djupe røter i den rike folkemusikktradisjonen i Noreg, og det gjer henne til ein av dei første artistane som på ein vellykka måte smeltar saman typiske trekk ved norsk folkemusikk og klassisk musikk på ein ungdommeleg, frisk og fullt ut moderne måte.

Snorre Bjerck

Perkusjon

Snorre Bjerck er ein norsk musikar med brei bakgrunn innanfor fleire sjangrar. Erfaringar inkluderer over 950 konsertar i regi av Rikskonsertane og arbeid som utøvar ved over 500 festivalar i Europa, Sør-Amerika, USA, Canada og Asia.

Bjerck er utdanna perkusjonist ved Trøndelag Musikkonservatorium ved jazzlinja. Dei som er interesserte i verdsmusikk, har kanskje opplevd denne fantastiske perkusjonisten på scena – enten i gruppa Transjoik eller i eit av hans eigne prosjekt. Han har utvikla ein særeigen stil i måten han behandlar perkusjonsinstrument frå heile verda, i tillegg til at han har ein særeigen vokalbruk.

Under Hemsingfestivalen får du høyre Snorre i verket FUNN på konserten «I kveldsetun» i Aurdal kirke fredag 23. februar kl 20.30.

Stephan Koncz

Cello

Stephan Koncz er rekna for å vere ein av dei mest allsidige musikarane i sin generasjon og har ein svært variert karriere som solist, kammermusikar, komponist/arrangør, dirigent og medlem av Berliner Philharmoniker

Koncz er ein ivrig kammermusikar og har samarbeidd med mellom andre Leonidas Kavakos, Lisa Batiashvili, Janine Jansen, Antoine Tamestit, Nils Mönkemeyer, Gautier Capuçon, Gerald Finley, Thomas Hampson, Anna Prohaska, Rudolf Buchbinder, Emmanuel Pahud og Andreas Ottensamer. Han er medlem i «The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic» og i «Philharmonix», eit unikt ensemble som er starta av medlemmer av Wiener og Berliner Philharmoniker, og som er på utkikk etter alle typar musikalske eventyr, som tradisjonell ungarsk/rumensk sigøynarmusikk, wiensk musikk, klezmer og latinsk jazz. Saman med Ray Chen, Noah Bendix-Balgley og Amihai Grosz er han òg med i eit spennande nytt prosjekt for strengekvartett: «Made in Berlin».

I 2015 debuterte Koncz som dirigent på påskefestivalen til Berliner Philharmoniker i Baden-Baden, der han dirigerte ein kammeroperaversjon av «Der Rosenkavalier» med medlemmer av Berliner Philharmoniker.

Konczs interesse for arrangering og komponering har ført til at mange av arrangementa hans er blitt innspela av plateselskap som Deutsche Grammophon og Sony Classical Music og er framførte av Berliner Philharmoniker, Mariss Jansons, Andreas Ottensamer, Yannick Nézet-Séguin, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Renaud Capuçon, Thomas Hampson, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Nils Mönkemeyer og Emmanuel Pahud.

Stephan Koncz vart fødd i Wien i 1984 i ein austerriksk-ungarsk musikarfamilie og begynte å ta cellotimar med Valentin Erben (Alban Berg Quartett) ved musikkhøgskulen i Wien då han var åtte. I 2000 heldt han fram med studia hos den fremste cellisten ved Wiener Philharmoniker, Róbert Nagy, og han tok dessutan eit dobbelt hovudfag i dirigering og komposisjon. Vidare har han hatt masterklassar med Steven Isserlis, Daniel Barenboim og Heinrich Schiff. Frå 2006 til 2008 fekk Stephan Koncz stipend frå Orchestra Academy of the Berlin Philharmonic, der han studerte med den fremste cellisten, Ludwig Quandt.

Etter å ha vore medlem av Wiener Staatsopernorchester / Wiener Philharmoniker frå 2008 fekk Koncz ei stilling i Berliner Philharmoniker, der han har vore medlem sidan 2010.

Stephan Koncz spelar på ein cello laga av Jean-Baptiste Vuillaume (Paris) i 1840.

Svein Erik Sagbråten

Tenor

Svein Erik Sagbråten er fødd og oppvaksen i Aurdal og utdanna songar frå Østlandets musikk-konservatorium og Statens Operahøgskole. Han har arbeidd som profesjonell songar i 30 år, m. a. som fast tenorsolist ved Den Norske Opera 1994-2015. Han har sunge meir enn 80 ulike rollerinnan opera, operette og musikal, m. a. Laca i Jenufa, David i Meistersongarane i Nürnberg, Mime i Siegfried og Rhingullet, Prinsen i Smilets Land og Narraboth i Salome. Han har også gjennom mange år vore aktiv innan kyrkjemusikk, og har sunge ei lang rekke ulike oratorier og messer.

Allereie som 17-åring vart han fast dirigent for Aurdal Sanglag, og dirigerte ulike kor i Oslo-området fram til 1993, då han valde å satse for fullt på ei songarkarriere. I dei siste åra har han teke oppatt si verksemd som kordirigent og kombinerer dette med si verksemd som aktiv songar. Sidan 2013 er han dirigent for Øystre Slidre Sanglag, og i 2017 starta han opp Valdres Kammerkor

Tor Espen Aspaas

Klaver

Tor Espen Aspaas (f. 1971) kjem opphaveleg frå Røros og er ein av dei mest profilerte pianistane og musikkformidlarane i sin generasjon av norske musikarar. I 2016 blei han utnemd til Riddar 1. klasse av St. Olavs Orden.

I 2006 blei han professor – ein av dei yngste i landet – ved Noregs musikkhøgskole. Ved sida av undervisning og rettleiing driv han med eit forskingsprosjekt om improvisasjonens rolle i Beethovens kreative prosessar og verk.

I 1996 mottok Aspaas sitt solistdiplom ved Noregs musikkhøgskole, og året etter debuterte han i Oslo, til strålande kritikkar. Han er tildelt ei rekke prisar og utmerkingar (m.a. Dei Unges Lindemanpris, Levinprisen og Nils Larsens legat), og han har vore solist med fleire internasjonale symfoniorkester i tillegg til alle norske. Blant dirigentane Aspaas har samarbeidd med som solist, finst namn som Brüggen, Sinajskij, Plasson, Karpe, Eggen, Engeset, Gupta, Urbański og Engegård. Med sistnemnde som dirigent for Trondheim symfoniorkester urframførte han i 2011 Olav A. Thommessens klaverkonsert nr. 3. Med same orkester, dirigert av Daniel Blendulf, urframførte han i februar 2016 Terje Bjørklunds første klaverkonsert.

Ved sida av konsertar og verdsomspennande turnear er Aspaas jamleg engasjert ved norske og internasjonale festivalar og seriar. Hausten 2010 fekk han mykje omtale for ein serie framføringar av Debussys 24 preludium komplett, m.a. i Den Norske Opera. I mars 2013 fekk han sin USA-debut med ein solokonsert i Carnegie Hall, NY. Over dei seinaste ti åra har han jobba mykje med å utvikle konsertforedrag og halde ei lang rekkje slike på fleire språk i inn- og utland.

Tor Espen Aspaas har 14 CD-utgivingar bak seg, blant desse internasjonalt kritikarroste solo-CD-ar med verk av Beethoven, Schönberg, Berg og Webern og dessutan Paul Dukas’ samla klaververk.

Aspaas var ein av initiativtakarane til Vinterfestspill i Bergstaden på Røros og kunstnarisk leiar for kammermusikkfestivalen i åra 1999–2008 og i 2014.

Valdresstrykerne

Add some more info about this item...

Valdresstrykerne er eit barne- og ungdomsorkester i Valdres som vart stifta i 2002. Leiarane av orkesteret er Eivind Dølerud og Susanne Engelmann. Elevane kjem hovudsakleg frå Nord-Aurdal, Vestre og Øystre Slidre, og orkesteret øver ukentleg på Fagernes. I profilen til orkesteret blir det lagt vekt på å fremje samarbeid mellom folkemusikk og klassisk musikk, og dei har også samarbeidd med lokale kor. Valdresstrykerne har elles i ei årrekkje hatt samarbeid med det spanske orkesteret Cemb som held til i Barcelona.

Please reload

major.jpg
sponsor_valdres.png
sponsor_ofk.png
sponsor_dextra.png
sponsor_kulturraadet.png
sponsor_hedda.png
sb1hv.png

Capricorn Offshore AS

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now